Etusivulle
Lajiesittely
Riippuliitokurssit
Tandemlennot
Maksut ja tilit
Yhteystiedot
Lentopaikat
Kuvia
Säätilanne
Linkkejä
In English
SM2019

Riippuliidon lajiesittely

IMG_0151.jpg Riippuliidin on jaloilta startattava, painopisteohjattava lentolaite. Riippuliitimellä siis lennetään ilmassa. Lentoonlähtö tapahtuu joko hinaamalla liidin ilmaan autolla tai moottorikelkalla, tai rinteestä juoksemalla kunnes liidin lentää. (Ei siis hyppäämällä jyrkänteiltä eikä lentokoneista eikä mistään muualtakaan). Koska suomessa on vain vähän rinnestarttiin soveltuvia paikkoja, tapahtuu startti useimmiten auto/ moottorikelkkahinauksella. Jonkin verran käytetään myös trike-hinausta (trike = A-luokan ultrakevyt lentokone). Kelistä riippuen hinauksessa voi päästä 200-800 metrin korkeuteen. Kun hinauksen lakikorkeus on saavutettu, irrottaa pilotti hinausköyden ja lento voi alkaa. Lisää korkeutta on mahdollista saada lentämällä termiikkiin eli ylöspäin nousevaan ilmavirtaukseen. Suomen oloissa voi päästä jopa yli 2000 metriin asti, käytännössä ylärajana on Cumulus-pilven pohja.

pilvienylla.jpgJos pilotti pääsee termiikkien kyytiin, yksi lento voi kestää useita tunteja, myös matkalennot ovat mahdollisia. Suomessa on lennetty useita yli 100, jopa 200 kilometrin pituisia lentoja. Lentojen pituus riippuu lähes yksinomaan pilotin omista taidoista. Tietenkin myös keliolosuhteet ja liitimen suorituskyky vaikuttavat. Riippuliidon yksi parhaimpia puolia onkin se, että liitimissä ei ole moottoreita tai muita apuvälineitä jotka pitäisivät liitimen ilmassa, vaan lentäminen on niin lähellä vapaata linnun lentämistä kuin vain on mahdollista ihmisen päästä. Lennoilla pääsee nauttimaan myös aivan mahtavista maisemista! Kaiken lisäksi liidin painaa vain n. 25-35 kiloa, joten käsittely ei vaadi suuria voimanponnistuksia.

Turhia riskejä ei toiminnassa oteta, joten riippuliito on kohtuullisen turvallinen harrastus. Näin tietysti lukee varmaan kaikilla mahdollisilla eri harrastuksia esittelevillä sivuilla, mutta riippuliidossa sattuu oikeasti hyvin vähän onnettomuuksia. Tämä johtuu siitä että turvallisuus on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista asioista lentotoiminnassa. Turvallisuuspainotteisuus ei kuitenkaan vähennä lentämisen hauskuutta, sillä ilmailijat eivät ole mitään turhan ryppyotsaista porukkaa.

Suomessa lajin harrastajamäärä on melko pieni, mutta maailmalla harrastajia on kymmeniä tuhansia. Suurimpia riippuliitomaita ovat Saksa, Yhdysvallat ja Ranska. Lajissa voi kilpailla aina MM-tasolle saakka, mutta lajista saa paljon irti vaikka ei koskaan kilpailisikaan.

Copyright © Teekkareiden ilmailukerho ry 2014